Αθηνόραμα: Ικαριώτικα προϊόντα στην πόρτα μας

Αποστολή το Σάββατο: o Κωνσταντίνος Βατούγιος φέρνει τα προϊόντα του νησιού στο σπίτι

Είτε έχετε ταξιδέψει στην Ικαρία είτε όχι, είναι βέβαιο ότι έχετε ακούσει για τα ιδιαίτερα προϊόντα του νησιού.

Ο θεατρολόγος που έγινε και έμπορος

Από κανένα μας δεν έχει περάσει απαρατήρητο, ότι το προσδόκιμο της ζωής των ικαριωτών είναι σχετικά υψηλότερο από εκείνο σε άλλα μέρη της χώρας. Τελικά, τι συμβαίνει και αυτό το νησί καταφέρνει πάντα να μας τραβάει το ενδιαφέρον και μάλιστα για θετικούς λόγους; Αντί να απαντήσουμε στο, έτσι κι αλλιώς, πολυσυζητημένο ερώτημα, θα ασχοληθούμε με το Ικαριώτικο Παντοπωλείο.
Πριν λίγον καιρό, είχα την ευκαιρία να μάθω για ένα Ικαριώτη ο οποίος ζει στην Αθήνα και κάνει κάτι πολύ απλό στη σύλληψη, αλλά ταυτόχρονα και πολύ ενδιαφέρον. Ο Κωνστανίνος Βατούγιος, θεατρολόγος και άνθρωπος της διαφήμισης, αποφάσισε να κάνει ένα καινοτόμο βήμα και να αλλάξει σημαντικά την καθημερινότητα του. Ήδη, από το 2010, είχε ασχοληθεί με το νησί του, ιδρύοντας το Ikaria mag, ένα ιντερνετικό περιοδικό με θέματα που σχετίζονται με το νησί. Τώρα, προχώρησε στην ίδρυση της ikariastore.gr, η οποία φέρνει ικαριώτικα  προϊόντα στην Αθήνα.

 

Και όχι απλά αυτό, καθώς με την υπηρεσία «Αποστολή το Σάββατο», μία φορά την εβδομάδα είτε ο Κωνσταντίνος, είτε οι συνεργάτες του, τα μεταφέρουν οι ίδιοι στα σπίτια και η πληρωμή μπορεί να γίνει ακόμη και με κάρτα. «Με τον τρόπο αυτό ερχόμαστε πιο κοντά με τους συμπατριώτες μας και ταυτόχρονα μαθαίνουμε τις ανάγκες τους. Δοκιμάζουν τα νέα μας προϊόντα και προσπαθούμε να εντάσσουμε επιπλέον ετικέτες  στις λίστες μας. Όλα είναι αγνά προϊόντα που παράγονται στο νησί.» Μέχρι σήμερα, εξάλλου, έχουν καταφέρει να διακινούν 150-200 κωδικούς ικαριώτικων προϊόντων.  Μέλι, κρασί, αναψυκτικά, λικέρ και μαρμελάδες, γλυκά, διάφορα είδη τουρσί, φυτικά προϊόντα και σαπούνια, είναι μερικά μόνο από τα είδη που διακινεί, ενώ εκτιμά ότι σταδιακά θα εντάξει επιπλέον προϊόντα, ανάλογα και με τη ζήτηση. 

Ποιότητα Νο 1

Η ποιότητα των προϊόντων είναι πολύ υψηλή και δεν είναι τυχαίο, ότι πολλά από αυτά έχουν κερδίσει διακρίσεις σε διαγωνισμούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. «Τα προϊόντα της Ικαρίας δεν είναι φτιαγμένα για μαζική παραγωγή και κατανάλωση. Ο,τιδήποτε φτιάχνεται στο νησί, παρασκευάζεται με πολλές δυσκολίες και κάτω από αντίξοες συνθήκες, οι παραγωγοί είναι μερακλήδες και το φτιάχνουν σαν να προορίζεται για το δικό τους σπίτι, το δικό τους τραπέζι -και πάνω απ` όλα με αγάπη.»  Αυτά σημειώνει ο Κωνσταντίνος, ο οποίος δεν παραλείπει να αναφερθεί στους λόγους που τον έκαναν να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση. «Αρχικά, η προσπάθεια ξεκίνησε χωρίς  ιδιαίτερη δυναμική εκ μέρους μας, ωστόσο, μιλώντας με πολλούς τοπικούς παραγωγούς κατάλαβα ότι θα αποτελούσε και μία πολύ καλή κίνηση και για τους ίδιους. Σε πολλά προϊόντα, η δική μας πρωτοβουλία αποτελούσε το πρώτο βήμα για να φύγει το προϊόν μαζικά εκτός του νησιού.»

 

Τα προϊόντα και οι άνθρωποι

Ο Λευτέρης Τρικεριώτης είναι περιπατητής και γνωρίζει καλά τα φυτά του νησιού. Μαζεύει, λοιπόν, κρίταμο από τα βράχια δίπλα στη θάλασσα και το διαθέτει στην αγορά μέσω του Ikariastore.gr. Αυτή είναι μία μόνο ιστορία πίσω από τα δεκάδες προϊόντα. Μερικές ακόμα: Ο Απόστολος και ο Αντώνης Καρίμαλης φτιάχνουν το ονομαστό ικαριώτικο μέλι (το περίφημο “άναμα”από ρείκι και άλλα), ενώ ο Τέσκος, ο πιο γνωστός ίσως εκτός Ικαρίας, φτιάχνει μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και άλλα παραδοσιακά γλυκίσματα. Η Ρωξάνη κατάγεται από τη Ρωσία και είναι παντρεμένη στο Καρκινάγρι. Ασχολείται με την παρασκευή σαπουνιών με διάφορα βότανα που βρίσκει στο νησί, ενώ η προσεγμένη συσκευασία αποτελεί έναν ακόμη λόγο, που η ανταπόκριση στο κοινό είναι πολύ θετική.

Η Ειρήνη Στάθη, παρόλο που δεν κατάγεται από το νησί, παρέμεινε εκεί γιατί το αγάπησε και ετοιμάζει body scrub, διάφορες μάσκες ομορφιάς και αποσμητικά. Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα προϊόντα του γυναικείου συνεταιρισμού Ραχών: απίθανα λικέρ, σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού. Στη Δάφνη, ο Σταμάτης Καρναβάς, έχει ένα μικρό εργαστήριο όπου ετοιμάζει  χυλοπίτες, στριφτάρια, τραχανά και διάφορα άλλα. Για το τέλος, τα αναψυκτικά Ικαρίας “Κέφαλος” που εδώ και 80 χρόνια φτιάχνουν τις αγαπημένες -για όσους γνωρίζουν- πορτοκαλάδες και λεμονάδες, τώρα και με βυσσινάδα και γκαζόζα. Και βέβαια, ικαριώτικα κρασιά της Karimalis winery.

Δημήτρης Σταθόπουλος – athinorama.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: