Ένα άλλο… «νεολαιίστικο κίνημα» (Berlin Maker Faire 2016)

image

Ή πώς να βάλεις το παιδί σου… στο σωστό κύκλωμα!

image

Τον Οκτώβριο είχα την τύχη να ταξιδέψω στο Maker Faire του Βερολίνου. Αφορμή στάθηκε η πρόσκληση που δέχθηκε το κορίτσι μου από την Dremel για να κάνει ένα project με υλικά τεχνολογίας και παραδοσιακό DIY. Σας προτείνω να διαβάσετε περισσότερα γι’ αυτό στο justdiy.gr.

image

Καθώς λοιπόν ετοίμαζα τη βαλίτσα μου, είχα ανοιχτή την τηλεόραση που μετέδιδε την Ολομέλεια της Βουλής (νομίζω μιλούσαν για την Εκπαίδευση) και τον λόγο του πρωθυπουργού ο οποίος δήλωνε την υπερηφάνεια του για τη συμμετοχή του στο «νεολαιίστικο κίνημα», εννοώντας τις καταλήψεις όπως χαρακτηριστικά διευκρίνισε. Κοίταξα ξανά το ημερολόγιο. 2016.

image

Η εμπειρία του Maker Faire ήταν ξεχωριστή αλλά και πρωτόγνωρη για μένα: Εκθέσεις, παρουσιάσεις, ηλεκρικά κυκλώματα από ευτελή υλικά, 3D εκτυπώσεις, ρομποτική, ρομποτική για παιδιά, ρομποτική από παιδιά, μοντελισμός, εικονική πραγματικότητα, εφερεύσεις, τεχνολογική γεωπονία, καινοτομίες και μηχανισμοί, gaming, επιστημονική φαντασία, και γενικώς ένα απίστευτο μείγμα από Makers. Από ανθρώπους, κυρίως νέους, που τολμούν, δοκιμάζουν και κάνουν.

image
image
image
image
image
image

Αλλά δε με ενθουσίασε μόνο αυτό: Η έκθεση ήταν γεμάτη από πιτσιρίκια. Σχολεία, τάξεις δημοτικού γέμισαν τον τεράστιο χώρο του φεστιβάλ. Και αφού φύγαν τα σχολεία ήρθαν νέοι γονείς με τα παιδιά τους. Κυριολεκτικά, κατα χιλιάδες.

image
image
image
image

Για τρεις ολόκληρες ημέρες, το Station Berlin εξέμπεμπε τις ανησυχίες, τον μόχθο, τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα του σύγχρονου παγκόσμιου νεολαιίστικου κινήματος. Νέων (και όχι μόνο) ανθρώπων που βουτάνε στα νέα δεδομένα, βγάζουν τα μάτια τους και τρώνε τα χρόνια τους, ρισκάρουν και καταφέρνουν τελικά να μάθουν στα παιδιά πώς να εφαρμόζουν την τεχνολογία άμεσα και απλά στη ζωή τους χωρίς να τη φοβούνται και να τη δαιμονοποιούν. Νέων που ανοίγουν δρόμο για καινούργιες υπηρεσίες και προϊόντα. Νέων που παρουσιάζουν στις σύγχρονες κοινωνίες τις απόπειρες και τις προτάσεις τους για έναν καλύτερο κόσμο, πιο φιλικό, πιο διασκεδαστικό, πιο ενδιαφέροντα. Που ζουν στο σήμερα, συντονισμένοι με τις ανάγκες, τις δυναμικές, το νέο περιεχόμενο στις λέξεις, την αναπνοή του παρόντος και πάνε τον κόσμο μπροστά.

Α και φυσικά, το Φεστιβάλ είχε απίθανους τύπους.

image
image
image
image
image
image

Με χαρά, επιστρέφοντας έμαθα ότι για πρώτη φορά το Maker Faire πραγματοποιήθηκε και στην Ελλάδα ακριβώς το ίδιο Σαββατοκύριακο.

image

Στο Βερολίνο εντωμεταξύ εγώ υπέφερα από πέτρα στα νεφρά όμως κάναμε και πετύχαμε και άλλα ωραία πράγματα (δες φωτογραφίες που τράβηξα εδώ), όπως την παρακάτω φανταστική ορχήστρα που μας ξεσήκωσε μέσα σε ένα mall: 

Leave a comment

Blog at WordPress.com.