Έχει γίνει πια αποδεκτό μέρος της σύγχρονης κουλτούρας μας να πιστεύουμε ότι όλοι μας είμαστε προορισμένοι για κάτι πραγματικά εξαιρετικό. Το λένε οι διασημότητες. Το λένε οι πετυχημένοι επιχειρηματίες. Το λένε οι πολιτικοί. Το λέει ακόμα και η Όπρα (άρα θα πρέπει να είναι αλήθεια).
Ο καθένας μας μπορεί να γίνει εξαιρετικός. Το μεγαλείο είναι κάτι που αξίζουμε όλοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνηδειτοποιούν ότι η κατάφαση αυτή είναι από τη φύση της αντιφατικοί – αν όλοι ήταν ξεχωριστοί, τότε, εξορισμού κανείς δεν θα ήταν ξεχωριστός. Αντί να αναρωτηθούμε τι πραγματικά μάς αξίζει και τι όχι, καταπίνουμε το μήνυμα αμάσητο και ζητάμε περισσότερα.
Το να είναι κανείς «μέτριος», έχει γίνει το νέο μέτρο της αποτυχίας […] Αν αποδεχθείς την αρχή ότι η ζωή σου αξίζει μόνο αν είσαι σημαντικός και σπουδαίος, τότε ουσιαστικά αποδέχεσαι το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι (μαζί με αυτούς και εσύ) είναι ανίκανοι και άχρηστοι.
Οι σπάνιοι άνθρωποι που κατορθώνουν να γίνουν πράγματοι εξαιρετικοί σε κάτι, δεν το κάνουν επειδή πιστεύουν ότι είναι εξαιρετικοί. Αντιθέτως, έγιναν καταπληκτικοί επειδή είχαν εμμονή με τη βελτίωση τους. Αυτή η εμμονή στη βελτίωση προέρχεται από την αλάνθαστη πεποίθηση τους ότι, σε τελευταία ανάλυση, δεν είναι και τόσο σπουδαίοι.
Όλες αυτές οι μπούρδες σχετικά με το ότι «ο καθένας μπορεί να είναι εξαιρετικός και να πετύχει κάτι σπουδαίο», απλώς χαϊδεύουν τον εγωισμό σας. Είναι ένα μήνυμα που έχει ωραία γεύση όταν το τρως αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από κενές θερμίδες, που σας φουσκώνουν και σας χοντραίνουν συναισθηματικά, το παροιμιώδες χάμπουργκερ Big Mac για την καρδιά και το μυαλό σας.
Το κλειδί της συναισθημετικής υγείας, όπως και της σωματικής υγείας προέρχεται από την κατανάλωση λαχανικών – με άλλα λόγια, με την αποδοχή των βαρετών και κοινότοπων αληθειών της ζωής: Αλήθειες όπως: «οι πράξεις σου δεν έχουν τόση σημασία στην γενική εξέλιξη των πραγμάτων» και «η ζωή σου στο μεγαλύτερο μέρος της, θα είναι βαρετή και ανάξια λόγου, αλλά δε χρειάζεται να στεναχωριέσαι για αυτό». Η δίαιτα των λαχανικών θα έχει αρχικά άσχημη γεύση. Πολύ άσχημη. Θα αποφεύγετε να την υιοθετήσετε. Όταν όμως θα χωνέψετε το σώμα σας θα αρχίσει να νοιώθει πιο δυνατό και πιο ζωντανό. Στο κάτω κάτω, έτσι θα φύγει από πάνω σας η συνεχής πίεση να κάνετε κάτι καταπληκτικά, να είστε το επόμενο σπουδαίο πρόσωπο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: