Read the above in English.
Την ώρα που οι ΗΠΑ έχουν ανοίξει σε πλήρη ισχύ τις προεκλογικές τους μηχανές, που οι υποψήφιοι μάχονται και βγάζουν λόγους, όλοι μάχονται, σε όλο τον κόσμο, στο Facebook, στο Twitter και οι περισσότεροι επιχειρηματομονολογούν (sic).
Οι πολιτικές ομιλίες από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα είναι για τα δικά μου γούστα ένα από τα πιο συναρπαστικά, δύσκολα και απαιτητικά, προκλητικά και ακροβατικά ζητούμενα στον κόσμο. Διότι εκτός από όραμα και σχέδιο (τα θεωρώ μέρη του περιεχομένου, δυστυχώς είναι προαιρετικά) χρειάζεσαι εργαλεία, όπως ο χειρισμός της γλώσσας, και το γνωστικό υπόβαθρο, το πώς δηλαδή έχουν αρθρωθεί και δομηθεί τα εκατέρωθεν επιχειρήματα για το θέμα στο οποίο αναφέρεσαι.
To 2016, o Valentin Kassarnig (College of Information & Computer Science, University of Massachusetts Amherst) παρουσίασε ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης που μπορεί να δημιουργήσει ομιλίες για ένα πολιτικό κόμμα. Με βάση δεδομένων 3857 ομιλίες στο Κογκρέσο από το 2005, οι δημιουργοί εκπαίδευσαν αρχικά το σύστημα για να προσδιορίζει αν μια ομιλία είναι υπέρ ή κατά μιας προτεινόμενης νομοθεσίας. Οι λόγοι δεν αναλύθηκαν μόνο ξεχωριστά αλλά και σε σχέση με την επιχειρηματολογία των υπόλοιπων ομιλητών. Έτσι, το σύστημα σού επιτρέπει να του καθορίσεις εάν μια ομιλία θα πρέπει να έχει υποστηρικτική ή όχι γνώμη.
Το σύστημα αυτό βασίζεται σε έναν συνδυασμό διαφόρων προηγμένων μεθόδων. Οι ακολουθίες λέξεων δημιουργούνται με βάση τις πιθανότητες που λαμβάνονται από δύο υποκείμενα μοντέλα : Ένα γλωσσικό μοντέλο φροντίζει τη γραμματική ορθότητα, ενώ ένα θεματικό μοντέλο στοχεύει στη συνοχή των κειμένων.
Στην έκθεση του (την οποία βάζω εδώ για όποιον ενδιαφέρεται για περισσότερα), ο Kassarnig περιγράφει περισσότερο αναλυτικά τη μέθοδο και τις λοιπές παραμέτρους του εγχειρήματος, το οποίο αξιολογούμενο πειραματικά έδειξε ότι οι ομιλίες που δημιούργησε πετυχάν αποτελέσματα υψηλής ποιότητας τόσο σε σχέση με γραμματική ορθότητα τους όσο και τις μεταβάσεις των προτάσεων.
Την ώρα λοιπόν που οι άνθρωποι φαίνεται να έχουν ανακαλύψει προ πολλού τον Political Speech Generator τους, το οποίο ονομάζεται: «πίστη στο δόγμα μου» και το θέτουν σε εφαρμογή ξεκινώντας από το πού θέλουν να καταλήξουν, ποιον να υπερασπιστούν ή όχι (ανεξάρτητα από το ύφος, τα λεγόμενα ή την πολιτεία του) και στη συνέχεια επιλέγοντας – δημιουργώντας τα επιχειρήματα εκείνα που θα τους οδηγήσουν σε αυτή την κατάληξη – συμπέρασμα – θέση, η τεχνολογία μάς δείχνει ότι και αυτό μπορεί να το πράξει καλύτερα!
Η πολιτική ομιλία όμως δεν είναι απλώς πολιτική [κομματική] επιχειρηματολογία. Από τους αρχαίους ρήτορες μέχρι τους εμβληματικούς λόγους του τελευταίου αιώνα, επεφύλαξε για τον εαυτό της ένας ρόλο εμβληματικό μα και πολύτιμο, χρήσιμο για την κοινωνία και το -κάθε φορά προς επικαιροποίηση – συμβόλαιο της.
One thought on “Πολιτικές Ομιλίες & Τεχνητή Νοημοσύνη”