Η ομιλία του Obama θα μπορούσε να είναι βασανιστική για κάποιους Έλληνες. Αλλα δεν ήταν. Δυστυχώς.

image

Φαντάζομαι οτι η σημερινή ομιλία του Obama θα μπορούσε να ηχήσει βασανιστικά στ’ αυτιά των περισσότερων Ελληνων καθώς ριχνει ένα ένα τα ιδεοληπτικά τείχη με τα οποία μεγαλώσαμε δεκαετίες τώρα: Η λειτουργία της [δυτικής, αστικής, αντιπροσωπευτικής] δημοκρατίας, ο κόσμος μας που σήμερα -παρά τα όσα συμβαίνουν- είναι ο καλύτερος από ποτέ για τους περισσότερους κατοίκους αυτού του πλανήτη, οι δυσκολίες που δεν πρέπει να μας κάνουν να στρεφόμαστε στα κακά που μας εφεραν ως εδώ αλλα να προσπαθούμε να ενισχύσουμε τα θετικά – τους θεσμούς, την ελευθερία, την ανεκτικότητα στο διαφορετικό, η τεχνολογία που μας απελευθερώνει και δεν πρέπει να μας φοβίζει, ο πολυμορφικός κόσμος που είναι ευκαιρία δημιουργίας αλλα και προοπτική ενότητας, η πρόοδος που δεν είναι ποτέ εγγυημένη και θα πρέπει να την κατακτά κάθε γενιά.

Θα ήταν βασανιστική αν δεν υπήρχε η βαθειά, αγιάτρευτη (;), από αιώνες ρήξη μας με το Σήμερα. Δεν ήταν, μια που εξαρχής απορρίπτουμε τον μαύρο / πίθηκο / καπιτάλα / ιμπεριαλιστή και όλα αυτά που διάβασα στο διαδίκτυο αυτές τις ημέρες.

Για τους περισσότερους, ναι, θα ήταν βασανιστική. Όχι για όλους. Όχι για αυτούς που τα λένε δεκαετίες τώρα, αιρετικοί και στο περιθώριο από την ελληνική κοινωνία που ακολουθεί τον κάθε αγράμματο καραμπουζουκλή.[ Θέλω να πω, σα να άκουγα και λίγο τον Δήμου σήμερα.]

Αν ήταν για κάποιους βασανιστική, ίσως ήταν για εμάς, τους υπόλοιπους, που “απλώς” σιωπούμε. Προσωπικά, από το περσινό δημοψήφισμα και μετά, δεν αισθάνομαι καμιά ανάγκη να εμπλακώ δημοσίως με τα της Πολιτείας. Έγινε ένα κλικ μέσα μου ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα καν να συνεννοηθούμε. 

Γι’ αυτό και –μετά από αυτό- ξαναγίνομαι “ιδιώτης”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: