Η Εθνική Λυρική Σκηνή δοκίμασε το νέο της σπίτι

image

Δεν ξέρω πόσοι έχετε επισκεφτεί το Πάρκο και το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αλλά αν όχι, να το κάνετε σύντομα.

Εχτές Τετάρτη, η Εθνική Λυρική Σκηνή μετακόμασε στο νέο της σπίτι και έκανε το πρώτο ζωντανό ηχητικό τεστ παρουσία θεατών.  Η νέα σκηνή της Λυρικής βρίσκεται μαζί με τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ως μία ενιαία εσωσκαφή κατασκευή, κάτω από τον λόφο του Κέντρου Πολιτισμού. Η πρόθεση του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano, ήταν να δημιουργηθεί ένας «Τόπος», ένας νέος χώρος που θα φιλοξενήσει το ΚΠΙΣΝ, μέσα από την ανύψωση της γης, που δημιουργεί ένα λόφο με ήπια ανοδική κλίση. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και η νέα σκηνή της Λυρικής άνοιξε επιτέλους τις πόρτες της!

image

Για να πάρετε μία γρήγορη συνολική ιδέα για τι πράγμα μιλάμε, αντιγράφω από την ιστοσελίδα του Κέντρου: «Η νέα Λυρική Σκηνή, έκτασης 28.000 τμ, είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, σχεδιασμένη ώστε να αναβαθμίζει την εμπειρία της όπερας, τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους καλλιτέχνες. Η κορυφαία της ακουστική, οι τεχνολογικές δυνατότητες, η ευελιξία στην εναλλαγή σκηνικών και η αισθητική της, την καθιστούν έτοιμη για άμεση συμμετοχή στο διεθνές λυρικό στερέωμα και ικανή να ανταποκριθεί ακόμα και στις πλέον τεχνολογικά απαιτητικές παραστάσεις. Η κύρια αίθουσα είναι σχεδιαστικά αντάξια των καλύτερων λυρικών θεάτρων της Ευρώπης, και η διαμόρφωσή της με πολλαπλές σκηνές διευκολύνει την αποτελεσματική αλλαγή σκηνικών, καθώς και τη φιλοξενία πολύπλοκων παραγωγών. Ο άρτιος σχεδιασμός της κύριας αίθουσας θα αντικατοπτρίζεται σε υψηλής ποιότητας βοηθητικούς χώρους που συμπεριλαμβάνουν υπερσύγχρονα καμαρίνια, χώρους για δοκιμές, αίθουσες εκγύμνασης και εργαστήρια ενδυμασιών”.

Ο χώρος μέσα στο θέατρο είναι εντυπωσιακός.

image

Ακόμα περισσότερο, ο θόλος που ευνοεί την ορθή διάχηση του ήχου.

image
image

Όλα μα όλα είναι κατασκευασμένα ώστε η τελική απόδοση του ήχου να είναι τέλεια.

image
image

Ένα περίεργο κατασκεύασμα κρεμόταν μέχρι να αρχίσουν οι δοκιμές, από την οροφή, κουνιόταν, υποψιάζομαι κατά τον ήχο, και ανεβοκατέβαινε και πιθανότατα κάτι μετρούσε.

image

Για να δοκιμαστούν λοιπόν όλες οι ηχητικές δυνατότητες αυτής της σκηνής, έπρεπε να γεμίσει το θέατρο. Όσοι είχαμε την τύχη να εξασφαλίσουμε την είσοδο μας σε αυτή τη δοκιμή, κάναμε ποδαρικό στη νέα σκηνή της Λυρικής (η εξωστρέφεια και η σύγχρονη ταυτότητα της οποίας, είναι εξαιρετική τον τελευταίο καιρό). Ο κόσμος ”χάζευε” τον χώρο και υπήρχε ένα καθολικό αίσθημα ανάτασης. 

image

Εκεί, μας δόθηκε το πρόγραμμα των δοκιμών και μας υποδέχτηκε ο ίδιος ο Renzo Piano.

image

Mας παρουσίασε τόσο τους αρχικούς αρχιτεκτονικούς στόχους όσο και τα τελικά τεχνολογικά επιτεύγματα που κυριαρχούν πια σε αυτή τη νέα σκηνή και έκανε λόγο για “ένα από τα πιο αθόρυβα θέατρα του κόσμου”. Ζήτησε όμως και τη δική μας απόλυτη σιωπή και κατανόηση γιατί οι ηχητικές δοκιμές και μετρήσεις θα ήταν πολύ απαιτητικές όσο και προηγμένες.

Και τα τεστ ξεκίνησαν…

Στη συνέχεια, οι καλλιτέχνες πήραν τις θέσεις τους και πραγματικά απολαύσαμε έναν ολοκάθαρο ήχο.

Μερικά από τα αποσπάσματα που ακούσαμε: Καρυοθραύστης του Τσαϊκόφσκι, Λόενγκριν του Βάγκνερ, Μποέμ του Πουτσίνι, Τραβιάτα του Βέρντι, Ο μαγικός αυλός του Μότσαρτ, κ.ά. Πραγματικά, ήταν σα να ακούς CD υψηλής πιστότητας, ηχογραφημένο και επεξεργασμένο σε στούντιο.

Δε μπορώ να περιγράψω πώς ακούστηκε η εκτέλεση του Πένθιμου Εμβατηρίου (φινάλε – έξοδος) του Ιππόλυτου (Μητρόπουλος). Αλήθεια δε μπορώ. Ήταν κάτι το καθηλωτικό.

Μετά το διάλειμμα, η σκηνή «άνοιξε» και οι μουσικοί τοποθετήθηκαν στην τάφρο.

image
image
image
image
image

Η ακουστική εμπειρία ήταν πλούσια και δεν έμειναν ικανοποιημένοι μόνο οι προσκεκλημένοι αλλά και ο φίλος μας ο Ντάμι δίπλα, που προφανώς κι εκείνος συμμετείχε μον δικό του τρόπο στη δοκιμή.

image

Όλα ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και στη συνέχεια είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στον περιβάλλοντα χώρο, εξίσου εντυπωσιακό. Τόσο εσωτερικά:

image
image

Όσο και εξωτερικά:

image
image

Όμορφη νύχτα, όμορφη πόλη. Οξυγόνο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: