Τα βιβλία,  η χρήσιμη σιωπή της ανάγνωσης & ο ενοχικός βιβλιοκουβαλητής

image

Φέτος δεν έκανα ρεζουμέ του 2016. Για πολλούς λόγους. Όχι ότι λείψανε οι ωραίες στιγμές, τα ταξίδια, οι μπάρες, ο έρωτας, οι φίλοι, τα βιβλία. Αλλά… άστο!

Μια στάνταρ αναφορά όμως για κάθε χρονιά που τελειώνει, είναι τα βιβλία. Όχι, δεν είμαι βιβλιοφάγος. Δυστυχώς, όπως άλλωστε θα διαπιστώσει όποιος με παρακολουθεί στο #fayumreading.

Διαβάζω αργά (είμαι βραδύνους) και δεν και έχω πολύ χρόνο (φτηνή δικαιολογία αυτό). Έχω μανία όμως να αγοράζω νέους τίτλους και να τους στοιβάζω, με την ηλίθια κάθε φορά ελπίδα ότι θα τα διαβάσω. Διατηρώ μάλιστα και προφίλ στο Goodreads.com

Οι τίτλοι των βιβλίων μού είναι αρκετοί αλλά βρίσκονται διασκορπημένοι ανάμεσα στο πατρικό του Πειραιά, στο υπόγειο του σε κούτες (από την περίοδο της Θεσσαλονίκης και στο Ελληνορώσων όπου τα τελευταία χρόνια διαμένω ως «σώγαμπρος».

Η κατασκευή μιας μεγάλης βιβλιοθήκης στο σαλόνι του Ελληνορώσων, η οποία να είναι ικανή να φιλοξενήσει αρκετα από όλα αυτά τα άστεγα βιβλία, είναι ένας στόχος για το 2017. Ένα νιου γίαρς ρεζολούτιον που λένε και στο χωριό σου. Φυσικά δε θα την φτιάξω εγώ, γιατί ως γνωστόν δεν τραβάω ευθεία γραμμή ούτε με χάρακα.  Την κατασκευή της θα αναλάβει η «σπιτονοικοκυρά» μου (και κυρά μου) Ηλέκτρα, που πιάνουν τα χέρια της. Είναι η Elektron Just με το justdiy.gr

Καιρό τη συζητάμε τη βιβλιοθήκη και νομίζω κοντεύει η ώρα της. Μέχρι να γίνει όμως αυτό, η Ηλέκτρα έκατσε και μου έφτιαξε ένα ξεχωριστό, όμορφο και χρήσιμο δώρο λόγω εορτών: Τον βιβλιοκουβαλητή.

Ο βιβλιοκουβαλητής που βλέπετε έχει ροδάκια από κάτω αλλά και σχοινιά –χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά του. Εσύ μεταφέρεις τον βιβλιοκουβαλητή και εκείνος τα βιβλία. Μάλιστα, για να μη χρειαστεί να τον κουβαλάς στα χέρια, της έχω ζητήσει να προσθέσει ένα μακρύ σκοινί για να τον τραβάω όρθιος από δωμάτιο σε δωμάτιο. Αν τον φτιάξεις κι εσύ, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως έπιπλο στο σαλόνι για τα βιβλία αλλά και τα περιοδικά και τις εφημερίδες.

Τον φόρτωσα με τα βιβλία που θέλω να διαβάσω φέτος (φαντάζομαι θα προστεθούν και άλλα) και τώρα πια μπορώ να τα έχω σε όποιο δωμάτιο βρίσκομαι. Αυτό βολεύει για πολλούς λόγους, κυρίως γιατί δε διαβάζω ένα βιβλίο και περνάω σε άλλο αλλά πολλά βιβλία ταυτόχρονα.

Ο βιβλιοκουβαλητής, για ένα ενοχικό και ψυχαναγκαστικό άτομο σαν εμένα μπορεί να φανεί χρήσιμος και για έναν ακόμα λόγο: Τον δένεις στο πόδι σου και τον σέρνεις μαζί σου μέσα στο σπίτι, όταν αράζεις μπροστα στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή, για να μη χαζεύεις με τόσα βιβλία αδιάβαστα… ακριβώς δίπλα σου κάθε στιγμή.  Γίνεται υλική προέκταση των τύψεων σου, κυριολεκτικά βαρύνουσα, γι’ αυτό και ενοχικός ο ίδιος ο βιβλιοκουβαλητής.

Η ανάγνωση είναι από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής μου. Και όποτε εχω την πολυτέλεια να διαβάζω, είμαι πολύ χαρούμενος.

Ας είναι αυτό μια ευχή αλλά και ένας στόχος για το 2017: Να διαβάζουμε περισσότερο, ο καθένας ό,τι θέλει. Μας κάνει καλό για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι συντελεί στην «χρήσιμη σιωπή», με τόση μπουφόνικη φλυαρία γύρω μας, κάνουμε καλό στον εαυτό μας αλλά και στους δίπλα μας.

Άλλωστε, όπως έγραψε και ο George R.R. Martin: Ένας αναγνώστης ζει χιλιάδες ζωές πριν πεθάνει. Ένας άνθρωπος που ποτέ του δε διαβάζει, ζει μόνο μία.

Καλή φώτιση, μέρα που είναι!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: